Super Sunday in Nkhata Bay
25 januari 2009, 8:30 in Nkhata Bay. De zon is al een tijdje op en ik rits onze tent open. De zon straalt en Lake Malawi kleurt helder blauw. De laatste vissers op het meer keren terug van hun nachtelijke tocht in verschillende mokoro's en bootjes. Ik loop naar mijn hangmat, lees een boek en geniet van het uitzicht. Na een stevig ontbijtje besluit ik om een stuk te snorkelen. Prachtige blauwe, gele en zebra vissen zwemmen om me heen.
Rond half 2 's middags lopen we richting het stadje. Vanaf de heuvel zien we het voetbalveld en de enorme drukte van mensen. Je hoort het geroezemoes, dat wordt ondersteund door tromgeroffel. De halve finale's van de districtkampioenschap worden vandaag gespeeld. De winnaar krijgt 50.000 kwacha (2500 euro) en plaatst zich voor de landelijke finale. Het is een knock-out en kent vrije opgave. Er heerst een gezellige spanning rondom het veld, de hele stad is uitgelopen, rond de 2000 mensen schat ik. Toeschouwers zingen en leven passievol met de wedstrijd mee. De teams die vandaag spelen dragen goedkope replica shirts van onder andere Liverpool, AC Milaan en Celtic en één team is vernoemd naar het lokale biermerk Chibuku. Het veld loopt omhoog, is schots en scheef met veel kuilen en weinig gras. De 1e wedstrijd kent weinig spanning, simpele 4-1 overwinning voor de ACMilaan boys. De beste speler, linksbuiten speelt als een van de weinige op blote voeten. De spelers zijn echte atleten met weinig spelinzicht, kick en rush en vaak buitenspel. De enige die dat goed begrijpen is het arbitrage trio die dan ook veelvoudig fluit. Het respect voor deze leidsmannen is overigens groot en ze leiden de pot uitstekend.
De tweede wedstrijd is van een hoger niveau. Ik support de Celtic boys en leef mee. Het is een spannende pot met weinig ruimte en zeker op dit veld komt het moeilijk tot goede kansen. 0-0 na 90 minuten en tijdens de extra tijd zijn er kansen. Dan valt de eerste goal, de Celtic boys scoren. Het veld wordt bestormd en het is een schitterend gezicht. Het is zo weer leeg, wordt 1-1 en na strafschoppen wint mijn team. Wat een entertainment!
Er wordt gezongen en gedanst en wij lopen weer de heuvel op. Craig, een Zuid Afrikaan uit ons hostel maakt een heerlijk maal en ik ben nog steeds onder de indruk van alles. We drinken een paar koude biertjes en de zon is inmiddels onder. Het is pikkedonker en de vissers varen weer uit. De lichtjes van de boten vormen een prachtig schouwspel aan de horizon.Na een goede vangst hoor je soms gejuich en zingen. Misschien vanavond niet; hebben ze vandaag hun stem langs het veld verloren. Ik ga slapen, morgen weer aan de slag bij het ziekenhuis. Super Sunday is voor mijn voorbij, voor de vissers zit slechts de helft erop.
Klinkt maar saai zo'n Super Sunday...Nee dan hier: koud, koud, driewerf gatverdamme koud! Man wat ben ik jaloers op jullie avonturen!!! Geniet aub zoveel mogelijk van de mensen, de omgeving en probeer zoveel mogelijk te onthouden! Groetjes!
het is vrijdag ochtend 7.oo uur en en de autoramen zijn bevroren.ik vraag rixt wil jij ze krabben en 2 min. later kan ik op naar wolvega. de kroppen sla en franse bloemkolen moeten de schappen weer in . om 9.oo mijn eerste bakkie . een zwaar hoofd want sfeermeter is langs geweest om ons nieuwe clubhuis te bespreken en dat gaat altijd gepaard met een kratje. daarna komt er een vracht auto lossen en met zijn allen aan de bak . een klant laat een fles curry vallen en brengt deze bij de groenteboer, terwijl zij dit doet staat haar zoontje in de curry te dansen . vervolgens glijd een oude dame uit in de curry en breekt haar heup.weer roep ik rixt en bel 112. de oma wordt afgevoerd en ik bel alvast de verzekering want het is toch mijn schuld.alle hulpverleners en dat zijn er plots een hoop krijgen een bos bloemen(rixtniet)en door naar de eieren die het schap in moeten . om 12 uur aan de macaroni met een italiaans sausje en dan de bestellingen voor de volgende dag maken. terwijl jullie daar baden in het geld heerst in de rest van de wereld een krediet crisis .ik zit short op de beurs en zie met veel genoegen wallstreet verder dalen. nog even een slag daar de winkel en op naar huis. koos komt wat later dus om 7 uur doe ik de b sel. even . velden bevroren dus stel ik voor een route langs idaard. na hevige protesten besluit ik dan maar een partijtje te geven. doe zelf even mee en voelde mij al gauw de goeiste(. kwestie van indelen ) en we winnen dan ook met 14-6. snel naar huis douche en weer naar de kantine . een biertje met koos even kijken bij het pokeren en half 1 op naar huis. wat een dag!!!!!
jullie hebben het ook naar de zin las ik .. veel plezier nog en veel geluk!!!!
Mooi man, scoren, veld even innemen! Dat alles zonder levenslange stadionverboden. Ben overigens benieuwd wie de derde helft gewonnen heeft? Ik hoop Chibuku! Support your local beer!